›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΑΙΜ)

Αθήνα, 24/01/2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Διεθνούς Eνωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ)

Βρυξέλλες, 22 Ιανουαρίου 2013

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης"


Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας

στηρίζουν την οικονομία και το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Eνωσης

 

«Η Αλληλεγγύη είναι η ύστατη ασπίδα προστασίας ενάντια στις ανισότητες», τόνισε ο Βέλγος Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella (από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), υπογραμμίζοντας ότι τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας στηρίζουν την οικονομία της Ευρωπαϊκής ¸νωσης, καθώς προσφέρουν υγειονομική κάλυψη και κοινωνικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 160 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Marc Tarabella ήταν οικοδεσπότης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους της Διεθνούς Eνωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite), με θέμα τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες και ενέργειες για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων της Ευρώπης.

Την ικανοποίησή τους από τη μέχρι σήμερα υποστήριξη των Ευρωβουλευτών στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και την προσωπική τους δέσμευση να επιμείνουν σε αυτό το στόχο, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΑΙΜ, κ. Jean-Philippe Huchet και οι Αντιπρόεδροι κ. Christian Zahn (από τη Γερμανία), κα Ελένη Σπανοπούλου (από την Ελλάδα), κ. Abdelmoula Abdelmoumni (από το Μαρόκο) και κ. Pedro Bleck Da Silva (από την Πορτογαλία).

«Τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής Ευρώπης και θα έπρεπε να ενθαρρύνονται στο να προωθούν και να προάγουν την αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Marc Tarabella, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα προαιρετικό Καταστατικό για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αναγνώρισή τους, να δημιουργηθεί ένα πεδίο δράσης και να τους επιτραπεί να εργασθούν εντός του πλαισίου της Ευρώπης και σε χώρες όπου δεν υφίσταται σχετικό νομικό πλαίσιο.

Το προεδρείο της ΑΙΜ ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισχυρή τους δέσμευση να στηρίξουν το Καταστατικό για τα Ευρωπαϊκά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας. Υπενθύμισαν την Γραπτή Διακήρυξη για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, των ενώσεων και των ιδρυμάτων, την οποία προώθησαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Tarabella, Bastos, Canfin, Vegriat και Weber και η οποία έλαβε το 2010, 386 υπογραφές.

Θύμισαν, επίσης, την Εκθεση για τα Α.Τ.Υ. που καταρτίσθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Νοέμβριο του 2011. Ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τους Ευρωβουλευτές για το εξαιρετικό έργο και την υποστήριξή τους, μέσω της γνωμοδότησης για το Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από την εισηγήτρια Ευρωβουλευτή της Επιτροπής για την Απασχόληση, κα Regina Bastos, που υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012, καθώς και την Eκθεση για ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας από τον εισηγητή Ευρωβουλευτή της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, κ. Luigi Berlinguer, που υιοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013 και που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία της ολομέλειας στις 14 Μαρτίου.

Η AIM υπερασπίζεται θερμά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Καταστατικού για τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς Ασφάλισης Υγείας και, με αυτό το στόχο, χαιρετίζει την επικείμενη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα αποτελέσματα της μελέτης της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στην Ευρώπη.   

 

Φωτό από την εκδήλωση

Υπεύθυνη επικοινωνίας:  

blandine.cassou-mounat@aim-mutual.org

+32 2 234 57 05

____________________________________

 Δείτε εδώ το πρωτότυπο Δελτίο Τύπου της ΑΙΜ στα αγγλικά.

 

Posted on 24-01-2013 by Secretariat
›› ΔΙΕΘΝΕΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ο.Α.Τ.Υ.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Αθήνα, 17/01/2013

Διεθνές Ψήφισμα 27 χωρών υπέρ της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

προς την Ελληνική Κυβέρνηση

 

Στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βάλλει δραματικά το Σύστημα Πρόνοιας, Ασφάλισης και Περίθαλψης της χώρας μας, η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. - Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. - Τ.Υ.Π.Ε.Τ. - Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) χαιρετίζει κι ευχαριστεί θερμά τη Διεθνή Ενωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite), η οποία για ακόμη μια φορά στέκεται πολύτιμος αρωγός στον αγώνα που δίνουν τα ελληνικά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητά τους.

Εκ μέρους της Διοίκησης και των απανταχού μελών της ΑΙΜ, ο Πρόεδρός της, κ.Jean-Philippe Huchet, με Ψήφισμα που εγκρίθηκε παμψηφεί από τις 48 οργανώσεις-μέλη των 27 κρατών που εκπροσωπεί η Διεθνής Ενωση, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους λοιπούς πολιτικούς και θεσμικούς φορείς της Ελλάδας, καλώντας τους να προστατεύσουν τα Ελληνικά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, προκειμένου να διασφαλισθεί και να περιφρουρηθεί η επιβίωσή τους.

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη-κερδοσκοπικά, Αυτοδιαχειριζόμενα και Αυτοδιοικούμενα, τα Ταμεία Υγείας της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., μη λαμβάνοντας κοινωνικούς πόρους και μη επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον ελληνικό Κρατικό Προϋπολογισμό, έχουν αποτελέσει εδώ και δεκαετίες υπόδειγμα ασφαλιστικών παρόχων για τη χώρα μας αλλά και ενεργό σύμμαχο της Διεθνούς Ενωσης ΑΙΜ στις δράσεις των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΑΙΜ καλύπτει 165 εκ. ασφαλισμένους παγκοσμίως και συγκεντρώνει, ως μέλη της, αυτόνομους, αυτοδιαχειριζόμενους φορείς ασφάλισης υγείας και κοινωνικής προστασίας, που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της Αλληλεγγύης, της Αλληλοβοήθειας και του Μη-κερδοσκοπικού προσανατολισμού. Ο ‘Μουτουαλισμός’, ο διεθνής όρος που χαρακτηρίζει στο σύνολό τους αυτές ακριβώς τις αρχές που διέπουν τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, αποτελεί θεσμό υγιούς και πρωτοπόρας ασφαλιστικής κάλυψης για εκατομμύρια πολίτες διεθνώς, αναδεικνύοντας, έτσι, το εναλλακτικό μοντέλο του Τρίτου Τομέα που στηρίζει την Κοινωνική Οικονομία.

Για το Δ.Σ. της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.,

    Η Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας

                                                                            ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΠΕΤΑΣ

                                                                                          Ο Αντιπρόεδρος                                         Ο Ταμίας

                                                                                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΗΠΟΣ                                 ΑΛΕΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥ

 

 

 

 

 

Δείτε εδώ το Ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση (αγγλικά).

 

Δείτε εδώ μετάφραση του Ψηφίσματος προς τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση (ελληνικά).

Posted on 17-01-2013 by Secretariat

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Next >>